Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad tik 10 proc. žmogaus sveikatos lemia sveikatos priežiūra, po 20 proc. – paveldimumas ir aplinka, o 50 proc. – gyvenimo būdas. Sveika gyvensena padeda išsaugoti ir stiprinti sveikatą, gyvenimo kokybę ir fizinį pajėgumą. Fizinis aktyvumas yra svarbus visų amžiaus grupių asmenims. Todėl kiek įmanoma reikia labiau skatinti mokinių fizinį aktyvumą.

Džiaugiamės, kad gegužės 23 d. Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijoje lankėsi „Startuko“ įkūrėjas, treneris Dr. Kęstutis Bunevičius, kuris mokiniams vedė smagius ir aktyvius užsiėmimus.

 

  VSP specialistė 
Aušra Rapkevičienė

">Aktyvūs užsiėmimai su „Startuku“

Nė vienas iš mūsų nežino ir negali numanyti, kada ir kur tyko nelaimė, kada gali prireikti mūsų žinių ir pagalbos gaivinant žmogui. Atsitikus nelaimei labai svarbu laiku suteikti pagalbą, kol atvyks medikai. Tyrimai rodo, kad nedelsiant pradėtas gaivinimas galimybę išgyventi padidina 3 kartus.

Tad balandžio 26 dieną 4 klasės mokiniai mokėsi pradinio gaivinimo algoritmo, patvirtinto Europos gaivinimo tarybos. Pradinukams buvo paaiškinta kaip paskambinus bendruoju pagalbos telefonu bendrauti su operatoriumi, kokią informaciją būtina pateikti. Išklausę teorinę pamokos dalį, mokinukai naudodamiesi muliažu galėjo patys pabandyti atlikti gaivinimą. Įgytos žinios - pagrindas gyvybiškai svarbiose situacijose jaustis drąsiau ir saugiau.

 

 VSP specialistė
Aušra Rapkevičienė

">Pirmosios medicinos pagalbos ABC

Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos pradinukai tęsia savo veiklą „Sveikatiados“ paskelbtame projekte. Balandžio mėnesį 3 klasės mokinukai gamino net 2 patiekalus:

 „Vitaminų bomba vėrinuke“

Produktai šiam patiekalui: virta vištienos filė, paprika, mocarelos sūrio rutuliukai, slyviniai pomidoriukai, avokadai ir agurkai.

Iš minėtų ingredientų buvo gaminami vėrinukai. Kadangi formele buvo spaudžiamos daržovės, be abejo, liko įvairių likučių. Taip netikėtai trečiokai pasigamino dar vieną spalvingą patiekalą - salotas „Gėlė vitaminų pašvaistėje“.

 

2 klasės mokiniai gamino pietus „Nesaldžių blynelių voratinklis“. Jie naudojo: pilno grūdo miltus, kiaušinius, pieną, papriką, mocarelos sūrio rutuliukus, slyvinius pomidoriukus, agurką.

 

Dalyvavimas projekte ugdo mokinių savarankiškumą, moko taupumo, sudaro galimybę rinktis sveikus produktus, pagilina žinias apie sveiko maisto naudą organizmui. Taip pat lavinama vaizduotė, skatinamas draugiškumas, tolerancija.

 

VSP specialistė
Aušra Rapkevičienė

">Gamink kartu su „Sveikatiada“

Pamokų laikas

1. 8:00 - 8:45

2. 8:55 - 9:40

3. 9:50 - 10:35

4. 10:55 - 11:40

5. 12:00 - 12:45

6. 13:00 - 13:45

7. 13:55 - 14:40